Pneumokokno cjepivo smanjuje kod djece rizik od infekcije rezistentnim bakterijama


Pneumokokno cjepivo smanjuje kod djece rizik od infekcije rezistentnim bakterijama

Cjepivo protiv bakterije Streptococcus pneumoniae (pneumokok) ne samo da pomaže djeci da izbjegnu upalu srednjeg uha, meningitis i upalu pluća, nego i smanjuje rizik od infekcije sojevima bakterija koji su rezistentni na antibiotike, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da se u SAD-u učestalost pneumokoknih infekcija uzrokovanih bakterijama koje su rezistentne na antibiotike, u razdoblju od 2009. do 2013. godine, u djece mlađe od pet godina, smanjila za 62 posto, zahvaljujući 13-valentnom konjugiranom pneumokoknom cjepivu (PVC13) koje je zamjenilo dotadašnje 7-valentno konjugirano pneumokokno cjepivo (PCV7).

Prema mišljenju stručnjaka cjepivo je važno sredstvo u borbi protiv rezistencije bakterija na antibiotike. Naime, uz odgovarajuću uporabu antibiotika, cijepljenje je dio rješenja kako se zaštititi od sve veće opasnosti rezistencije na antibiotike.

Postoji više od 90 sojeva pneumokoka, a pneumokokno cjepivo se trenutno preporuča za svu djecu u dobi od 5 i manje godina.

Inače, 13-valentno konjugirano pneumokokno cjepivo (PCV13) štiti od najčešćih pneumokoknih infekcija kod djece, a 23-valentno polisaharidno pneumokokno cjepivo (PPSV23) koje štiti od 23 soja pneumokoka, se više primjenjuje kod starijih osoba.

Izvor:
IDWeek 2014