Probiotici mogu spriječiti proljev koji je povezan s primjenom antibiotika


Probiotici mogu spriječiti proljev koji je povezan s primjenom antibiotika

Analiza 63 klinička istraživanja u kojima je sudjelovalo gotovo 12.000 ispitanika pokazala je da je primjena probiotika povezana s 42 posto manjim rizikom od razvoja proljeva (dijareje) koji je povezan s primjenom antibiotika.

Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji se mogu naći u hrani poput jogurta, za koje se vjeruje da imaju povoljne učinke po zdravlje. 

Oko 30 posto bolesnika koji uzimaju antibiotike ima proljev zato što lijekovi narušavaju normalnu crijevnu mikrofloru, koju čine fakultativni i obvezatni anaerobi.

Crijevna mikroflora važna je za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaganje u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Inače proljev je jedan od glavnih razloga zašto bolesnici prekidaju terapiju antibioticima.

Proljev je definiran porastom fluidnosti, frekvencije, volumena i težine ukupnog dnevnog pražnjenja. Promjene nastaju zbog povećanog udjela vode u stolici, koji normalno iznosi 60 do 75 posto.

Izvor:
Journal of the American Medical Association