Konzumiranje kikirikija tijekom trudnoće može utjecati na to kako djetetovi geni reagiraju na dojenje


Konzumiranje kikirikija tijekom trudnoće može utjecati na to kako djetetovi geni reagiraju na dojenje

Prema rezultatima novog istraživanja, majke koje su jele i kikiriki i maslac od kikirikija tijekom trudnoće imale su djecu s različitim obrascima metilacije DNK u ključnim neurološkim razvojnim i upalnim genima, otkrivajući kako majčina prehrana može epigenetski utjecati na zdravlje u ranom životu.

Majčina prehrana tijekom trudnoće ili dojenja može utjecati na zdravstvene ishode djeteta. Neki mikronutrijenti, npr. kolin i folat, djeluju kao donori metila i utječu na ekspresiju gena, potencijalno modificirajući obrasce DNK tijekom razvoja. Loša majčina prehrana povezana je s negativnim epigenetskim promjenama kod potomstva, utječući na gene povezane s neurološkim razvojem, metaboličkom regulacijom i upalom.

Dojenje može promijeniti DNK gena povezanih s energetskim metabolizmom i rastom. Međutim, smjer i veličina tih učinaka ovise o sastavu majčine prehrane tijekom dojenja. Dokazi upućuju na to da umjeren unos kikirikija kod majke može biti zaštitni od senzibilizacije na kikiriki.

Ova studija je pokazala da majčin unos kikirikija i maslaca od kikirikija tijekom trudnoće povećava epigenetičku osjetljivost regije gena BDNF na trajanje dojenja. To ukazuje na to da majčina prehrana može utjecati na epigenom potomstva. 

Izvor:
Food Science & Nutrition