Konzumiranje kikirikija tijekom trudnoće može utjecati na to kako djetetovi geni reagiraju na dojenje
Prema rezultatima novog istraživanja, majke koje su jele i kikiriki i maslac od kikirikija tijekom trudnoće imale su djecu s različitim obrascima metilacije DNK u ključnim neurološkim razvojnim i upalnim genima, otkrivajući kako majčina prehrana može epigenetski utjecati na zdravlje u ranom životu.
Majčina prehrana tijekom trudnoće ili dojenja može utjecati na zdravstvene ishode djeteta. Neki mikronutrijenti, npr. kolin i folat, djeluju kao donori metila i utječu na ekspresiju gena, potencijalno modificirajući obrasce DNK tijekom razvoja. Loša majčina prehrana povezana je s negativnim epigenetskim promjenama kod potomstva, utječući na gene povezane s neurološkim razvojem, metaboličkom regulacijom i upalom.
Dojenje može promijeniti DNK gena povezanih s energetskim metabolizmom i rastom. Međutim, smjer i veličina tih učinaka ovise o sastavu majčine prehrane tijekom dojenja. Dokazi upućuju na to da umjeren unos kikirikija kod majke može biti zaštitni od senzibilizacije na kikiriki.
Ova studija je pokazala da majčin unos kikirikija i maslaca od kikirikija tijekom trudnoće povećava epigenetičku osjetljivost regije gena BDNF na trajanje dojenja. To ukazuje na to da majčina prehrana može utjecati na epigenom potomstva.
Izvor:
Food Science & Nutrition