Pušenje, dijabetes i hipertenzija posebno opasni za srce žena


Pušenje, dijabetes i hipertenzija posebno opasni za srce žena

Analiza podataka 472.000 Britanaca u dobi od 40 do 69 godina, pokazala je da pušenje, dijabetes i hipertenzija povećavaju rizik od srčanog udara ili infarkta miokarda kod oba spola. No, valja istaknuti da je porast rizika bio veći za žene nego za muškarce.

Pa tako pušenje kod muškaraca povećava rizik od srčanog udara za dva puta, a kod žena za tri puta. Što se pak tiče visokog krvnog tlaka ili hipertenzije, žene s hipertenzijom imaju 80 posto veći rizik od srčanog udara nego muškarci s hipertenzijom.

Zanimljivo je da žene s dijabetesom tipa 1 imaju tri puta veći rizik od srčanog udara nego muškarci s dijabetesom tipa 1. Žene s dijabetesom tipa 2 imaju 47 posto veći rizik od srčanog udara nego muškarci.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, bili su povezani sa sličnim povećanjem rizika od srčanog udara kod žena i muškaraca.

Preporuča se da čimbenici rizika za srčani udar poput visokog krvnog tlaka, pušenja i dijabetesa, budu stavljeni pod kontrolu, što je prije moguće, čak i prije menopauze.

Izvor:
BMJ