Pušenje izaziva smrt crvenih krvnih stanica, povećavajući anemiju i probleme s cirkulacijom


Pušenje izaziva smrt crvenih krvnih stanica, povećavajući anemiju i probleme s cirkulacijom

Rezultati nove studije pokazali su da pušenje cigareta može izazvati suicidalnu smrt eritrocita, stanje koje može povećati rizik od anemije i poremećaja mikrocirkulacije. Inače, pušenje je vodeći uzrok prijevremenog pobolijevanja i smrtnosti diljem svijeta. 

Duhanski dim sadrži mnoge štetne tvari, uključujući ugljični monoksid, formaldehid, acetaldehid, benzopirene i nikotin, koji udisanjem mogu ući u krvotok i uzrokovati kardiovaskularne komplikacije. Štoviše, ugljični monoksid se može vezati za hemoglobin u karboksihemoglobin, koji smanjuje kapacitet hemoglobina za prijenos kisika i posljedično izaziva hipoksične učinke.

Prethodne studije koje su istraživale utjecaj pušenja na sustav crvenih krvnih stanica dale su različite rezultate. Dok neke studije pokazuju više indekse crvenih krvnih stanica kod pušača u usporedbi s nepušačima, neke pokazuju da pušenje može izazvati eriptozu. Eriptoza je proces smrti eritrocita (crvenih krvnih stanica), karakteriziran eksternalizacijom fosfatidilserina i smanjenjem stanica.

U ovom istraživanju, usporedna analiza pušačkih navika i eriptoze pokazala je da pušači imaju umjereno višu stopu eriptoze od nepušača i bivših pušača. Točnije, pušači su pokazali 14% odnosno 19% veći postotak eriptotičkih stanica u usporedbi s nepušačima i bivšim pušačima. Međutim, nije uočena značajna razlika u eriptozi između nepušača i bivših pušača.

Nadalje, studija je otkrila pozitivnu povezanost između broja popušenih cigareta dnevno i stope eriptoze. Ova povezanost ostala je ista i za pušače i za žene. Međutim, nikakva povezanost između godišnjeg opterećenja pušenjem i stope eriptoze nije primijećena u cijeloj ispitivanoj populaciji.

Studija otkriva da sadašnji pušači imaju umjereno višu stopu suicidalne smrti eritrocita od nepušača i bivših pušača. Međutim, unatoč većoj smrti eritrocita, pušači imaju relativno više indekse eritrocita. Ovo ukazuje da veća eriptoza u pušača nema očigledan negativan učinak na cjelokupni sustav crvenih krvnih stanica.

Prema dostupnoj literaturi, oksidativni stres i upala izazvani pušenjem mogu igrati ulogu u pokretanju eriptoze. Također je utvrđeno da ugljični monoksid koji se udiše tijekom pušenja izravno potiče eriptozu. Štoviše, utvrđeno je da p38MAPK/Fas signalni put povećava stopu eriptoze kod pušača.

Izvor:
Scientific Reports