Skijaši izloženi većem riziku od srčanog udara


Skijaši izloženi većem riziku od srčanog udara

Prema rezultatima austrijskog istraživanja skijaši i drugi turisti koji tijekom zimskih mjeseci posjećuju zimska odmarališta izloženi su većem rizku od srčanog udara zbog niskih temperatura, visoke nadmorske visine te neodgovarajuće pripremljenosti za velike fizičke napore, a rizik od srčanog udara je najveći tijekom prva dva dana odmora.

"Prijašnja istraživanja pokazala su da iznenadna srčana smrt čini zapanjujućih 40 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva među turistima koji tijekom zimskih mjeseci borave u austrijskim Alpama, a srčani udar je vodeći uzrok smrti", istaknuo je. dr. Bernhard Metzler, s Medical University of Innsbruck.

Istraživanje je analiziralo podatke 170 bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar tijekom boravka u zimskim odmaralištima u periodu od 2006. do 2010. Oko 56 posto bolesnika imalo je srčani udar tijekom prva dva dana intenzivnih fizičkih napora, iako je samo 19 posto njih imalo i ranije srčane probleme.

Nažalost, prije odmora, više od polovice bolesnika nije bilo dovoljno fizički pripremljeno.

Pokazalo se da bi nadmorska visina mogla biti glavni čimbenik rizika. Naime većina srčanih udara dogodila se na prosječnoj nadmorskoj visini od 1.350  metara, u odnosu na prosječnu nadmorsku visinu od 170 metara na kojoj su inače živjeli.

Isto tako pokazalo se da je oko 70 posto bolesnika imalo najmanje dva čimbenika rizika za bolesti koronarnih arterija, uključujući pušenje, dijabetes ili povišeni kolesterol.

Izvor:
HealthDay