Studija Nestlé istraživačkog centra utvrdila čimbenike koji utječu na crijevne bakterije kod dojenčadi


Studija Nestlé istraživačkog centra utvrdila čimbenike koji utječu na crijevne bakterije kod dojenčadi

Nestlé istraživački centar (Nestlé Research Center) objavio je rezultate istraživanja o ulozi vanjskih čimbenika na razvoj ključnih crijevnih bakterija kod dojenčadi. Crijevne bakterije se obično nazivaju mikrobiomi te se sastoje od oko 100 bilijuna mikroorganizama koji žive u tijelu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunosnog sustava.

U studiji objavljenoj u časopisu mBio Američkog društva za mikrobiologiju detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama u budućnosti.

Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svijetu, na istraživanju je surađivao s međunarodnim konzorcijem EpiGen, koji je ostvario značajna istraživačka otkrića u posljednjih nekoliko godina na području prehrane majki i male djece. Konzorcij se sastoji od stručnjaka sa sjedištem u pet centara diljem svijeta, uključujući Singapurski Institut za kliničke znanosti Agencije za znanost, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktualno istraživanje.

Nestlé u suradnji s konzorcijem EpiGen od 2011. godine proučava kako prehrana i stil života trudnica utječu na djelovanje gena njihovih beba te kako ove suptilne epigenetske promjene utječu na budući zdravi rast i razvoj djece.

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmjerena na čimbenike koji utječu na djetetov fizički i kognitivni razvoj te razvoj metaboličkog i imunološkog sustava u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće te po 365 dana prve i druge godine djetetovog života, kao i na ulogu prehrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institute i tvrtka Nestlé Adriatic 14. ožujka u Zagrebu organiziraju kongres pod nazivom "Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost". Na kongresu će više od 300 pedijatara iz regije imati priliku slušati predavanja o ovoj i sličnim temama.

Izvor:
Nestlé