Svjetski dan osoba s Downovim sindromom


Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda današnji je dan proglašen Svjetskim danom osoba oboljelih od Downova sindroma. Središnja proslava održana je u Puli, a na nju su stigli roditelji i djeca s Downovim sindromom iz cijele Hrvatske.

Imati dijete s Downovim sindromom u početku znači da roditelji ulaze u svijet straha i pitanja na koja, čini se, odgovora nema. No ova su djeca osobe s istim mogućnostima, istim pravima, istim vrlinama poput svih ostalih. Imaju tek jedan kromosom viška. I zato trebaju više naše pomoći da ostvare ono što mogu. Bilo da plešu ili poslužuju goste poput pravih konobara ili, pak, kreativno kuhaju za mnoštvo - sve rade s mnogo pozornosti i u tome uživaju.

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je jučer udruge roditelja i djece iz svih krajeva Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske zajednice za Downov sindrom Dinka Vuković izjavila je kako u RH živi 1.526 osoba rođenih s tim kromosomskim poremećajem. Dodala je kako nastariji među njima imaju između 80 i 84 godine.

Neodgovarajuća zdravstvena skrb, neprilagođene obrazovne ustanove i nemogućnost integracije u društvo samo su neki od problema koji muče njih i njihove roditelje, istaknuo je predsjednik Josipović.

Izvor:
HRT