Teška upotreba antibiotika povezana s razvojem upalne bolesti crijeva


Teška upotreba antibiotika povezana s razvojem upalne bolesti crijeva

Što neka starija osoba uzima više antibiotika, to je njen rizik od razvoja upalne bolesti crijeva (IBD) veći, pokazuje nova studija. Smatra se da rezultati ove studije mogu pomoći objasniti dio porasta Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa među starijim osobama.

Izgleda da su kod starijih odraslih osoba, čimbenici okoliša važniji od genetike. Naime, kada pogledate mlađe pacijente s novim dijagnozama Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, općenito postoji jaka obiteljska anamneza, no to nije slučaj u starijih odraslih osoba, ističu stručnjaci.

U usporedbi s onima koji nisu koristili antibiotike u prethodnih pet godina, jedna primjena antibiotika bila je povezana s 27% većim rizikom od nove dijagnoze upalne bolesti crijeva, dvije primjene s 55% većim rizikom, a tri sa 67% većim rizikom. Četiri primjene antibiotika bile su povezane s 96% većim rizikom, a pet ili više s 236% većim rizikom.

Povećani rizik od upalne bolesti crijeva utvrđen je za sve vrste antibiotika osim nitrofurantoina, koji se obično propisuje za infekcije mokraćnog sustava. Antibiotici koji se obično propisuju za gastrointestinalne infekcije najvjerojatnije su povezani s novom dijagnozom upalne bolesti crijeva.

Smatra se da bi liječnici trebali uzeti u obzir upalnu bolest crijeva kada vide starije odrasle osobe s novim gastrointestinalnim simptomima, osobito ako su u prošlosti koristili antibiotike.

Jednako tako, ova studija također naglašava potrebu za opreznom upotrebom antibiotika kako bi se spriječila upalna bolest crijeva i rezistencija na antibiotike.

Izvor:
Digestive Disease Week