Učestalost i količina konzumacije alkohola utječu na rizik od raka


Učestalost i količina konzumacije alkohola utječu na rizik od raka

Poznato je da alkohol povećava rizik od nekoliko vrsta raka čak i u umjerenim količinama. Ipak, pijenje alkohola ostaje rašireno, a i dalje postoje važna pitanja o tome kako i učestalost i količina alkohola koje ljudi konzumiraju oblikuju njihov rizik od raka.

Analiza 62 studije s veličinama uzoraka u rasponu od 80 do gotovo 100 milijuna sudionika, potvrđuje da i učestalost i količina konzumacije alkohola značajno utječu na rizik od raka, posebno za rak dojke, rak debelog crijeva, rak jetre, rak usne šupljine, rak grkljana, rak jednjaka i rak želuca. Alkohol također pogoršava ishode, kao što se vidi kod alkoholne bolesti jetre – povezane s uznapredovalim rakom jetre i nižim preživljavanjem.

Rezultati su također pokazali da vrsta pića može biti važna u nekim slučajevima – na primjer, bijelo vino ili pivo povezani su s većim rizikom od određenih karcinoma, dok žestoki alkohol često nije. Uočene su i razlike među spolovima: često pijenje povećavalo je rizik kod muškaraca, dok je epizodno prekomjerno pijenje predstavljalo veći rizik kod žena. Pušenje je pojačalo rizik od raka povezanog s alkoholom, iako su se učinci razlikovali ovisno o spolu i razini pijenja. Dodatni čimbenici uključivali su izloženost UV zračenju (povećanje rizika od melanoma na manje izloženim mjestima) i obiteljsku anamnezu, što može ojačati vezu između alkohola i raka.

Izvor:
Cancer Epidemiology