Uvršteni novi lijekovi na liste lijekova HZZO-a


Uvršteni novi lijekovi na liste lijekova HZZO-a

Na 23. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u redovnoj porceduri uvršteni su novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova.

Na Osnovnu listu lijekova uvršteni su lijekovi: folitropin delta za liječenje neplodnosti, rezervni antibiotici ceftazidim+avibaktam i ceftarolin fosamil, tenofovir alafenamid za liječenje kroničnog hepatitisa B, lijekovi okrelizumab i kladribin za liječenje multiple skleroze, lijek nusinersen za liječenje spinalne mišićne atrofije (tip I, II i III, za djecu do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji), lijek idebenon za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije i kombinacija beklometazon+formoterol+glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) te 2 nove indikacije uz lijek regorafenib: za liječenje gastrointestinalnog stromalnog tumora i hepatocelularnog karcinoma. 

Na Dopunsku listu lijekova uvrštena su dva nova lijeka: eletriptan za liječenje migrenoznih glavobolja i tafluprost+timolol za liječenje glaukoma. Na obje liste uvršteno je dodatnih 98 novih pakiranja (generičke i kliničke paralele i novi oblici već postojećih lijekova u listi).

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Nova pomagala za regulaciju šećerne bolesti na Popisu pomagala HZZO-a

Na Popis pomagala HZZO-a stavljena su nova pomagala za regulaciju šećerne bolesti: Uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini s odgovarajućim senzorom i odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze kod osoba koje koriste inzulinsku pumpu

Pravo na uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini utvrđeno je na temelju stručnih preporuka i kriterija koji su navedeni u Popisu pomagala, a prema kojima će pravo moći ostvariti osigurane osobe koje boluju od šećerne bolesti, a u dobi su od 4-18 godine, trudnice, slijepe osobe i bolesnici koji su na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima, a uz preporuku specijaliste dijabetologa iz: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Dubrava, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek i KBC Rijeka. 

Dostupnost novih pomagala putem potvrde na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja očekuje se od 1. lipnja 2018. godine.

Izvor:
HZZO