Vitiligo je ipak autoimuni poremećaj


Vitiligo je ipak autoimuni poremećaj

Američki znanstvenici otkrili su nekoliko gena povezanih s razvojem vitiliga što potvrđuje da je ta bolest kože autoimuni poremećaj. Inače već prije se povezivalo vitiligo s drugim autoimunim bolestima, uključujući reumatoidni artritis, dijabetes tip 1 i lupus.

Znanstvenici se nadaju da bi to otkriće moglo pomoći u pronalažanju odgovarajuće terapije za liječenje te bolesti. Isto tako slučajno se otkrilo da su bolesnici koji imaju vitiligo izloženi manjem riziku od razvoja melanoma, smrtonosnog raka kože.

Vitiligo je poremećaj pigmentacije kože za koji je karakteristična pojava oštro ograničenih mliječnobijelih mrlja na koži koje se najčešće javljaju iznad zglobova prstiju, na koljenima i laktovima, licu (osobito oko usta i očiju), aksilarno te perigenitalno, ali se mogu pojaviti i na bilo kojem dijelu tijela. S vremenom raste broj depigmentiranih područja, a postojeća žarišta se povećavaju i spajaju. Može se javiti i depigmentacija kose (leukotrihija) te sluznice usne šupljine i spolovila.

Vitiligo se najčešće javlja u dobi od 20 do 25 godina, a od njega oboljeva oko 2 posto populacije.

Izvor:
HealthDay