Abrupcija posteljice


Abrupcija posteljice (abruptio placentae) je prijevremeno odvajanje (ljuštenje) normalno usađene posteljice od maternice. Javlja se u trećem trimestru ili u prvom ili drugom porodnom dobu.

Mogu se dogoditi svi stupnjevi odvajanja posteljice, od nekoliko milimetara do potpunog odvajanja. Uzrok nije poznat. Abrupcija posteljice se događa u 0,4 do 1,5 posto svih trudnoća. Čimbenici rizika su starija dob majke, hipertenzija, vaskulitis, prijašnje abrupcije posteljice, pušenje i konzumacija kokaina.

Prilkom abrupcije placente dolazi do retroplacentarnog krvarenja, a krv može proći iza ovoja i kroz cerviks (vanjsko krvarenje). ili se može zadržati iza posteljice (skriveno krvarenje). Simptomi i i znakovi ovise o stupnju odvajanja i gubitku krvi. U izraženim slučajevima simptomi obuhvaćaju krvarenje u rodnicu, osjetljivu i čvrsto stisnutu maternicu, fetalni srčani distres, hemoragijski šok ili diseminiranu intravaskularnu koagulaciju.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike te u nekim slučajevima uz pomoć ultrazvučnog pregleda. Ukoliko krvarenje nije opasno po život majke i fetusa i ako je srčani rad fetusa normalan te trudnoća nije blizu termina, savjetuje se mirovanje u krevetu koje može smanjiti krvarenje. Ako se krvarenje nastavi ili pogorša, indiciran je hitan porod. Carski se rez izvodi kod uobičajenih indikacija.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.