Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem rizika od nekoliko karcinoma probavnog trakta


Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem rizika od nekoliko karcinoma probavnog trakta

Analiza 113 studija ukazuje da je acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem rizika od razvoja nekoliko karcinoma probavnog trakta, uključujući i onih najfatalnijih, kao što su rak gušterače i rak jetre. Inače, smanjenje rizika se kretalo od 22 do 38 posto, ovisno o karcinomu.

Ova analiza je pokazala da redovita uporaba acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 27%, od raka jednjaka za 33%, od raka želuca za 36%, od raka jetre za 38%, od raka žučnog mjehura i žučnih vodova za 38% te od raka gušterače za 22%.

Valja imati na umu, da kod odabira doze acetilsalicilatne kiseline (75 mg vs 100 mg), također treba uzeti u obzir potencijalni rizik od krvarenja iz želuca, koji se povećava s višim dozama.

Smatra se da ovi rezultati ukazuju na pozitivan učinak acetilsalicilatne kiseline na prevenciju raka debelog crijeva i drugih karcinoma probavnog sustava.

Izvor:
Annals of Oncology