Cirkadijalni poremećaji spavanja mogu potaknuti ili pogoršati niz psihijatrijskih poremećaja


Cirkadijalni poremećaji spavanja mogu potaknuti ili pogoršati niz psihijatrijskih poremećaja

Problemi sa spavanjem i unutarnjim tjelesnim satom mogu potaknuti ili pogoršati niz psihijatrijskih poremećaja, ukazuje pregled nedavnih istraživanja. Smatra se, da bi stjecanje boljeg razumijevanja odnosa između spavanja, cirkadijalnog ritma i mentalnog zdravlja moglo otključati nove holističke tretmane za ublažavanje problema mentalnog zdravlja.

Cirkadijski poremećaji spavanja pravilo su, a ne iznimka, u svim kategorijama psihijatrijskih poremećaja. Poremećaji spavanja, poput nesanice (insomnija), dobro su poznati u razvoju i održavanju psihijatrijskih poremećaja.

Nesanica je češća kod osoba s poremećajima mentalnog zdravlja nego u općoj populaciji - tijekom remisije, akutnih epizoda i osobito u ranim psihozama, gdje poteškoće s padanjem i spavanjem pogađaju više od polovice pojedinaca. Otprilike četvrtina do trećina osoba s poremećajima raspoloženja ima i nesanicu i hipersomniju, pri čemu pacijenti teško spavaju noću, ali su pospaniji danju. Slični udjeli ljudi s psihozom doživljavaju ovu kombinaciju poremećaja spavanja.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)