Hipotireoza i autoimune bolesti štitnjače negativno utječu na plodnost žena


Hipotireoza i autoimune bolesti štitnjače negativno utječu na plodnost žena

Hormoni štitnjače važni su za zdravlje i plodnost jajnika, a učinci niske razine hormona štitnjače (hipotireoza) i autoimunih bolesti štitnjače na funkcioniranje jajnika žene nisu u potpunosti shvaćeni. No, sada su rezultati devet studija pokazali da hipotireoza i autoimune bolesti štitnjače mogu negativno utjecati na rezervu jajnika kod žena, odnosno na ukupan broj zdravih nezrelih jajnih stanica u jajnicima.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ovih studija pružaju važan trag u određivanju kako hipotireoza i autoimune bolesti štitnjače utječu na razvoj folikula jajnika.

Inače, hipotireoza je bolest koja prevladava u žena, čak i u reproduktivnoj dobi, a poznato je da hormoni štitnjače sudjeluju u kontroli menstrualnog ciklusa. Naime, hormoni štitnjače utječu na djelovanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH) putem biosinteze steroida Kao takva, disfunkcija štitnjače remeti menstrualni ciklus i ovulaciju. Osim toga, antitijela štitnjače povezana su s neplodnošću i pobačajem u ranim fazama trudnoće, iako mehanizam nije detaljno razjašnjen.

Izvor:
Reproductive Medicine and Biology