Izloženost olovu može odgoditi pubertet u djevojčica


Izloženost olovu može odgoditi pubertet u djevojčica

Nova studija provedena na više od 700 djevojčica u dobi od 6 do 11 godina pokazala je da izloženost olovu u ranom djetinjstvu može kod djevojčica odgoditi pubertet. Naime pokazalo se da djevojčice s povišenim razinama olova (5 ili više mikrograma olova po decilitra krvi) imaju 75 posto manje izglede od djevojčica s niskim razinama olova da će imati razinu hormona koja je povezana s početkom puberteta.

Ova razlika u razini hormona bila je čak veća kod djevojčica s povišenim razinama i olova i kadmija, koje mogu oštetiti bubrege, pluća i kosti te povećati rizik od raka.

Djeca obično dolaze u doticaj s olovom kroz stare olovne boje i olovom zagađenom prašinom i tlom, dok je dim cigarete glavni izvor izloženosti kadmiju.

Olovo, samo ili zajedno s kadmijem, može utjecati na smanjenje proizvodnje hormona u jajniku koji pripremaju tijelo djevojčice za prvu ovulaciju.

Američki znanstvenici preporučuju liječenje djevojčica koje imaju razinu olova u krvi višu od 10 mikrograma po decilitru, no znanstvenici upozoravaju kako rezultati studije pokazuju da do oštećenja može doći i kod nižih razina olova.

Isto tako pokazalo se da je odgoda puberteta zbog izloženosti olovu češća kod djevojčica s nedostatkom željeza.

Izvor:
Environmental Health Perspectives