Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja u Hrvatskoj


Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja u Hrvatskoj

Već nekoliko godina zaredom, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obilježava krajem travnja Europski i Svjetski tjedan cijepljenja, kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, podsjećajući da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Ovogodišnju kampanju podržali su i Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a, Inovativna farmaceutska inicijativa, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC, i mnogi drugi.

Ovogodišnji slogan kampanje koja se obilježava od 24. do30. travnja jest #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. prim. dr. sc. Krunoslav Capak ovom je prigodom istaknuo: "Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Izuzetno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uz sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem."

Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe - prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje.

"HALMED  svake godine pruža podršku provođenju aktivnosti u sklopu Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja kojima se podiže svijest o značaju koje cijepljenje ima u zaštiti javnog zdravlja i zdravlja svakog  pojedinca. Važnost cijepljenja osobito dolazi do izražaja u kontekstu  trenutačne pandemije bolesti COVID-19, za koju su potencijalna cjepiva tek u fazi razvoja odnosno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. Istovremeno, ni u ovim izvanrednim okolnostima ne smije se zanemariti potreba za zaštitom i od drugih zaraznih bolesti, kao što su hripavac i ospice, a za koje imamo dostupna odobrena cjepiva", istaknuo je ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić.

Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje. 

Uz potporu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za kontrolu bolesti, uspostavljen je Europski informacijski portal o cijepljenju u svrhu objave objektivnih, transparentnih i ažuriranih dokaza o cijepljenju i cjepivima na internetu, njihovim prednostima i sigurnosti te postupku farmakovigilancije.

Koalicija za cijepljenje okuplja brojna europska udruženja zdravstvenih djelatnika i relevantna studentska udruženja, poput liječnika, ljekarnika, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa i drugih. Osnovana je na inicijativu Europske komisije kako bi osigurala pružanje točnih informacija javnosti, borila se protiv mitova i dezinformacija vezanih uz cijepljenje i cjepiva, te izmjenjivala najbolje prakse u pogledu cijepljenja.

"Europa ima bogatu povijest istraživanja, razvoja i proizvodnje cjepiva, a svake se godine u Europi proizvede 1.7 milijardi cjepiva visoke kakvoće koja se podvrgavaju brojnim ispitivanjima kako bi se osigurala njihova sigurnost i učinkovitost", navode iz Vaccines Europe i Inovativne farmaceutske inicijative kao udruženja istraživačkih kompanija koje proizvode cjepiva i kontinuirano rade na novim otkrićima. U interesu očuvanja javnog zdravlja EU je također kroz europske preporuke predvidjela suradnju s industrijom za proizvodnju cjepiva s ciljem osiguranog kontinuiteta opskrbe i ublažavanju rizika od nestašica cjepiva.

Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd., nego doprinos cijepljenja trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe. U trenutku globalne pandemije i nepostojanja cjepiva protiv koronavirusa, vidljivo je koliko zarazne bolesti mogu utjecati na gospodarstva, zdravstvene i obrazovne sustave diljem svijeta.

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša pozvala je sve građane da podrže kampanju povodom Tjedna cijepljenja te postanu prvaci cijepljenja u svojim okruženjima: "Već nekoliko godina demonstriramo zajedništvo različitih profesija i institucija u promicanju važnosti cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih metoda očuvanja zdravlja. Nadležna tijela, liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, pacijenti, studenti, mediji, istraživačke institucije i biomedicinske kompanije koje stvaraju inovacije - svi se moramo boriti protiv dezinformiranja i pridonijeti zdravstvenoj prosvjećenosti građana promicanjem stručnih i znanstveno dokazanih informacija. Cjepiva imaju važnu ulogu od najranije životne dobi, preko djece i mladih, do zaštite građana starije životne dobi, te je danas cjeloživotna skrb zahvaljujući cijepljenju dobila sasvim drugačije značenje na putu prema zdravom starenju".

Zdravlje-za-sve-1ndn

Izvor:
HFD, HALMED, HZJZ