Rizik od Parkinsonove bolesti pada nakon srčanog udara


Rizik od Parkinsonove bolesti pada nakon srčanog udara

Izgleda da osobe koje su preživjele srčani udar (infarkt miokarda) mogu imati neobičnu prednost u odnosu na druge ljude, nešto manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da osobe koje su preživjele srčani udar imaju za 20 posto manju vjerojatnost da će im u sljedećih 20 godina biti dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

Jednako tako, paradoksalno je da su određeni čimbenici rizika za srčanu bolest, uključujući pušenje i povišeni kolesterol, povezani s nižim rizikom od Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je bolest mozga koja s vremenom uništava ili onemogućuje stanice koje proizvode transmiter dopamin, koji pomaže u regulaciji pokreta i emocionalnih reakcija.

Najvidljiviji simptomi Parkinsonove bolesti povezani su s kretanjem - tremor (drhtanje), rigor (ukočenost udova) i problemi s koordinacijom/ravnotežom - no učinci bolesti mogu biti široki i uključuju depresiju, razdražljivost i probleme s pamćenjem i sposobnošću razmišljanja.

Valja spomenuti, da redovita tjelovježba i zdrava prehrana - poput tradicionalne mediteranske prehrane - mogu biti povezani s manjim rizikom od Parkinsonove bolesti.

Izvor:
Journal of the American Heart Association