Zdrava prehrana može spriječiti razvoj dodatnih kardiovaskularnih problema


Zdrava prehrana može spriječiti razvoj dodatnih kardiovaskularnih problema

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 31.000 ispitanika sa srčanom bolešću, pokazalo je da bolesnici sa srčanom bolešću koji prakticiraju za srce zdravu prehranu, imaju 14 posto manji rizik od srčanog udara, 28 posto manji rizik od zatajivanja srca, te 19 posto manji rizik od moždanog udara.

Prehrana koja smanjuje rizike od navedenih bolesti bila je bogata povrćem, voćem i ribom, no ne i mesom.

Prema mišljenju stručnjaka, srčani bolesnici su vrlo često u zabludi kada misle da lijekovima za povišeni krvni tlak i povišeni kolesterol, te lijekovima za druge kardiovaskularne probleme mogu riješti sve svoje zdravstvene probleme. No zaboravljaju da su za poboljšanje njihovog zdravlja ključne promjene načina života poput promjene prehrane i tjelesne aktivnosti.

Naime zaboravlja se da ono što ljudi jedu ima ogroman utjecaj na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava. Poznata je činjenica, da čak i ako netko uzima lijekove, no i dalje konzumira namirnice koje su štetne po zdravlje, dolazi do pogoršanja bolesti.

Stoga, ne treba smetnuti s uma da je i hrana koju jedemo lijek, ističu stručnjaci.

Izvor:
Circulation