Antipsihotici povezani s povećanjem rizika od raka dojke


Antipsihotici povezani s povećanjem rizika od raka dojke

Prema rezultatima nove studije, mnogi uobičajeno propisivani antipsihotici povezani su sa značajnim povećanjem rizika od raka dojke. Inače, studija je  proučavala kako lijekovi utječu na razinu hormona prolaktina, a njegova povišena razina povezana je s rakom dojke.

Istraživanje je pokazalo da su stariji antipsihotici, kao i neki noviji, povezani sa značajnim povećanjem rizika od raka dojke. Osim u lijeĉenju psihotiĉnih poremećaja, antipsihotici se koristite i u liječenju depresije, bipolarnog afektivnog poremećaja, poremećaja liĉnosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, demencija i dr.

Valja spomenuti, da je prolaktin važan hormon uključen u pubertet, trudnoću i dojenje. Međutim, mnogi antipsihotici povisuju razinu prolaktina i mogu izazvati nuspojave kao što su nepravilnosti menstrualnog ciklusa, abnormalna proizvodnja majčinog mlijeka i abnormalni rast tkiva dojke.

Antipsihotici povezani s visokim razinama prolaktina su haloperidol, paliperidon i risperidon. Antipsihotici koji su imali srednji učinak na prolaktin, uključivali su  iloperidon, lurasidon i olanzapin, dok su antipsihotici s manjim učinkom na razinu prolaktina uključivali aripiprazol, asenapin, brekspiprazol, kariprazin, klozapin, kvetiapin i ziprasidon.

Izvor:
Journal of Clinical Psychopharmacology