COVID-19 povezan s rizikom od opasnih krvnih ugrušaka kod pacijenata s moždanim udarom


COVID-19 povezan s rizikom od opasnih krvnih ugrušaka kod pacijenata s moždanim udarom

Pacijenti starije životne dobi s moždanim udarom koji su imali COVID-19, imaju veću vjerojatnost da će razviti opasne krvne ugruške u venama nego pacijenti koji nisu imali COVID-19, ukazuje nova studija.

Krvni ugrušci koji se stvaraju u venama, stanje koje se naziva venska tromboembolija, česta su komplikacija nakon moždanog udara. Ugrušci se mogu formirati u nozi ili na nekom drugom mjestu, zatim se mogu osloboditi i blokirati dotok krvi u pluća, uzrokujući često smrtonosnu plućnu emboliju.

Inače, nekoliko ranijih studija sugerira da SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, može povećati rizik od venske tromboembolije među osobama hospitaliziranim zbog COVID-19.

Obzirom da se zna da COVID-19 i ishemijski moždani udar povećavaju rizik od venske tromboembolije, ideja da njihova kombinacija dodatno povećava rizik od venske tromboembolije ima smisla iz kliničke perspektive, ističu stručnjaci.

Smatra se da pacijente s moždanim udarom koji su imali COVID-19 treba pažljivo pratiti zbog potencijalne venske tromboembolije.

Izvor:
American Heart Association News