Ketogena dijeta povećava uspješnost IVF-a kod žena s PCOS-om


Ketogena dijeta povećava uspješnost IVF-a kod žena s PCOS-om

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je metaboličko-reproduktivna bolest koja je najčešći hormonalni poremećaj koji pogađa žene. U oko 75% žena s PCOS-om, ovulacija je djelomično ili potpuno poremećena, čime se povećava rizik od anovulacijske neplodnosti kod oboljelih žena.

PCOS je također povezan s većim rizikom od metaboličke disfunkcije, uključujući inzulinsku rezistenciju, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti. Ovaj povećani rizik može se pripisati većem taloženju masnoće ispod kože i na trbuhu, vjerojatno zbog povećane razine androgena.

Poznato je da prekomjerna tjelesna težina smanjuje učinkovitost tehnologija potpomognute oplodnje poput IVF-a. Visoki indeks tjelesne mase (ITM) povezan je sa sedam puta većim rizikom od štetnih učinaka kao što je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) tijekom IVF-a. Indukcija ovulacije također je teža s višim ITM-om.

Rezultati nove studije pokazali su da vrlo niskokalorična ketogena dijeta (VLCKD) vraća plodnost i povećava stope uspjeha nakon IVF-a kod pacijentica s PCOS-om s prekomjernom tjelesnom težinom.

Nizak unos ugljikohidrata u ovoj dijeti također može ublažiti ili preokrenuti metaboličku disfunkciju i tako poboljšati dugoročno zdravlje pojedinca.

Izvor:
Nutrients