Na liste lijekova HZZO-a uvršteni novi lijekovi


Na liste lijekova HZZO-a uvršteni novi lijekovi

Nakon postupka Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za Osnovnu i Dopunsku listu lijekova kojim se usklađuju cijene lijekova već uvrštenih u važeće liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), prihvaćene su nove cjelovite liste lijekova.

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno je 16 novih lijekova:

Dodatno je prošireno indikacijsko područje za lijekove koji se već nalaze na listi lijekova, između ostalih kod lijekova:

  • ibrutinib, za limfom plaštenih stanica,
  • enzalutamid i abirateron, za prekemoterapiju metastatkog raka prostate,
  • pembrolizumab, kao imunoterapija za metastatski rak pluća.

Na Dopunsku listu lijekova stavljena su dva nova lijeka:

Na liste lijekova uvrštene su dodatno generičke i kliničke paralele i novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na Osnovnu listu lijekova 25 lijekova u 46 pakiranja, a na Dopunsku listu lijekova 8 lijekova u 10 pakiranja).

Stavljanjem novih lijekova na liste proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Snižene su cijene za ukupno 607 pakiranja lijekova (za 426 pakiranja lijekova s Osnovne liste lijekova, te za 181 pakiranja za lijekove s Dopunske liste).

S Dopunske liste lijekova 15 pakiranja lijekova prešlo je na Osnovnu listu, što znači da osiguranici više za te lijekove neće plaćati doplatu. Nadalje, s Osnovne liste lijekova 73 pakiranja lijekova premješteno je na Dopunsku listu lijekova.

Za sve lijekove na Dopunskoj listi uvijek postoje na Osnovnoj listi lijekova generičke i kliničke paralele lijeka, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek.

Izvor:
HZZO