Rana dijagnoza i liječenje kronične upale mogu smanjiti rizik od bolesti i smrti


Rana dijagnoza i liječenje kronične upale mogu smanjiti rizik od bolesti i smrti

Prema mišljenju znanstvenika, rana dijagnoza, prevencija i liječenje teške kronične upale može smanjiti rizik od kroničnih bolesti i smrti. Inače, bolesti povezane s upalom odgovorne su za oko 50 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Upala je prirodni odgovor imunološkog sustava tijela koji pomaže u borbi protiv bolesti i infekcija. Kada je upala kronična, to povećava rizik od razvoja potencijalno smrtonosnih bolesti.

Valja podsjetiti, da ustrajna i jaka upala u tijelu, ima ključnu ulogu kod srčane bolesti, raka, dijabetesa, bubrežne bolesti, nealkoholne masne jetre te autoimunih i neurodegenerativnih poremećaja.

Smatra se da bi se buduća istraživanja trebala usredotočiti na pronalaženje načina za uspješnije dijagnosticiranje i liječenje teške kronične upale. To može ne samo produžiti život, nego također može pomoći i u smanjivanju učestalosti kroničnih bolesti širom svijeta te poboljšanju zdravlja.

Čimbenici rizika za kroničnu upalu uključuju pretilost, tjelesnu neaktivnost, socijalnu izolaciju, kronični stres i nedovoljan ili loš san.

Trenutno je poznato samo nekoliko biomarkera koji ukazuju na upalu, poput povišene razine C-reaktivnog proteina (CRP), proteina koji se nalazi u krvnoj plazmi. No, u imunološkom sustavu tijela postoji stotine drugih tvari koje mogu ukazivati ​​na kroničnu upalu, ali ih tek treba utvrditi, ističu znanstvenici.

Također, treba istaknuti da kronična upala ne doprinosi samo tjelesnim zdravstvenim problemima, nego i problemima vezanim uz mentalno zdravlje poput anksioznih poremećaja, depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), shizofrenije i suicida.

Izvor:
Nature Medicine