Redovita tjelovježba smanjuje rizik od sedam karcinoma


Redovita tjelovježba smanjuje rizik od sedam karcinoma

Analiza devet studija u koje je bilo uključeno više od 750.000 ispitanika, pokazala je da redovita tjelovježba može značajno smanjiti rizik od sedam karcinoma, i to od raka dojkeraka debelog crijevaraka endometrijaraka bubrega, raka jetre, multiplog mijeloma i ne-Hodgkinovog limfoma.

Također, treba istaknuti da se pokazalo da što je netko više vježbao, to je njegov rizik od karcinoma bio manji.

Inače, preporuča se tri do pet sati umjerene tjelesna aktivnosti tjedno ili jedan do tri sata intenzivnije aktivnosti tjedno.

Konkretno, rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca, smanjen je za 8 posto umjerenom tjelovježbom i 14 posto za intenzivnijom tjelesnom aktivnošću. 

Smanjenje rizika od raka dojke kretalo se od 6 posto za umjerenu tjelovježbu do 10 posto za intenzivnu tjelesnu aktivnost; za rak endometrija od 10 do 18 posto; za rak bubrega od 11 do 17 posto; za multipli mijelom od 14 do 19 posto; za rak jetre od 18 do 27 posto; te za ne-Hodgkinov limfom kod žena, od 11 do 18 posto.

Valja istaknuti, da ova analiza ne dokazuje da vježbanje smanjuje rizik od raka, već samo da postoji jaka povezanost.

Smatra se da liječnici trebaju poticati odrasle osobe da vježbaju kako bi smanjili svoj rizik od raka.

Inače, tjelovježba može utjecati na regulaciju inzulina, spolnih hormona poput estrogena, upalu i imunološki odgovor, a zna se da oni mogu utjecati na različite vrste karcinoma.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology