Rizik od ishemijskog moždanog udara veći nakon COVID-19 nego nakon gripe i bakterijske upale pluća


Rizik od ishemijskog moždanog udara veći nakon COVID-19 nego nakon  gripe i bakterijske upale pluća

Preko 80 posto pacijenata hospitalziranih zbog COVID-19 prijavilo je neurološke simptome, od kojih su najčešći glavobolja i anosmija (gubitak osjeta njuha). Također postoji sklonost povećanom zgrušavanju, a moždani udari opisani su kao komplikacija. Neki su pacijenti razvili neuropatije poput Guillain-Barreovog sindroma ili Parkinsonove bolesti.

Novo istraživanje pokazalo je da u usporedbi s onima s gripom, bolesnici s COVID-19 imali su 70 posto veći rizik od ishemijskog moždanog udara do 6 mjeseci kasnije, smanjujući se na 30 posto nakon godinu dana. Kada se uzmu u obzir čimbenici rizika za moždani udar, pokazalo se da je rizik utrostručen ili veći kod bolesnika s COVID-19, čak i nakon jedne godine.

U usporedbi s ležećim pacijentima s bakterijskom upalom pluća koji su bili stariji od 80 godina, rizik je bio gotovo 3 puta veći među ležećim bolesnicima s COVID-19, ali nije pronađeno ukupno povećanje rizika nakon uračunavanja čimbenika rizika za moždani udar.

Nije bilo vidljive razlike u stopama postinfektivnih neuropatija ili neurodegenerativnih bolesti među onima sa ili bez povijesti bilo kojeg od ovih infektivnih stanja.

Izvor:
Frontiers in Neurology