Sve više djece oboljeva od ospica


Sve više djece oboljeva od ospica

Epidemija ospica u Europi potaknula je europske ministre zdravstva da pokrenu kampanje protiv skepticizma prema cijepljenju djece, prenose europski mediji. Umjesto da slave iskorjenjivanje ospica, dogodilo se upravo suprotno i Europa je suočena s nizom epidemija te bolesti, što je rezultat straha roditelja od posljedica cijepljenja.

Od siječnja do ožujka u 33 europske zemlje zabilježeno je 6.500 slučajeva. U Velikoj Britaniji od siječnja do travnja zabilježeno je 275 slučajeva, dok su u čitavoj 2010. zabilježena 374 slučaja, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Najteže je pogođena Francuska, koja je u prva tri mjeseca ove godine zabilježila 4.937 slučajeva, prema 5.000 u 2010. Belgija je u istom razdoblju zabilježila 155 slučajeva prema 40 prošle godine.

ECDC je u svibnju objavio da je od siječnja u 18 država članica EU-a zabilježeno 10.000 slučajeva ospica, od kojih četiri smrtna.

Ospice (morbili, dobrac) su visoko kontagiozna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi, a uzrokuje ju paramiksovirus. Virus ospica širi se uglavnom sekretom iz nosa, grla, i usta tijekom prodromalnog ili ranog eruptivnog stadja, odnosno kapljičnim putem. Oboljeli je zarazan nekoliko dana prije pojave osipa te još nekoliko dana nakon pojave osipa.

Nakon inkubacije od 7 do 14 dana, započinje prodromalni stadij bolesti koji se očituje vrućicom, kataralnim simptomima, kašljem i konjunktivitisom. Patognomonične Koplikove pjege pojavljuju se nakon 2 do 4 dana, najčešće na bukalnoj sluznici nasuprot 1. ili 2. gornjeg kutnjaka, no mogu se pojaviti i na labijalnoj sluznici.

Osip se pojavljuje 3 do 5 dana nakon prvih simptoma, odnsno 1 do 2 dana nakon pojave Koplikovih pjega. Počinje ispred i ispod ušiju te na lateralnim stranama vrata u obliku nepravilnih makula koje prelaze u papule. Kroz 1 do 2 dana osip se proširuje i na trup te ekstremitete, a na licu počinje blijediti.

Na vrhuncu bolesti temperatura bože biti veća od 40C, praćena periorbitalnim edemom, konjunktivitisom, fotofobijom, suhim kašljem, opsežnim osipom, umorom te blagim svrbežom.

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju kliničke slike. Liječenje je suportivno. Cijepljenje je vrlo učinkovito.

Izvor:
HRT, MM