Home / Vijesti / Sve više trudnica boluje od dijabetesa

Sve više trudnica boluje od dijabetesa

Sve više trudnica boluje od dijabetesa

Prema rezultatima istraživanja kojeg su proveli škotski znanstvenici, sve je veći broj trudnica koje imaju dijabetes tipa 1 ili dijabetes tipa 2, što povećava rizik od komplikacija u trudnoći. Naime, oba dijabetesa su povezana s većim rizikom od rođenja mrtvog djeteta, carskog reza, prijevremenog poroda djeteta i perinatalne smrtnosti.

Učestalost mrtvorođenog djeteta bila je 4 puta veća u trudnica s dijabetesom tipa 1 i 5 puta veća u trudnica s dijabetesom tipa 2. Dok je perinatalna smtrnost bila 3,1 puta učestaliju kod trudnica s dijabetesom tipa 1 i 4,2 puta učestalija u trudnica s dijabetesom tipa 2.

Također, valja spomenuti da je više od trećine trudnica s dijabetesom tipa 2 imalo dijete koje je bilo preveliko za gestacijsku dob, što povećava rizik od komplikacija tijekom trudnoće.

Nažalost, ovo istraživanje je naglasilo da, unatoč napredku u liječenju dijabetesa, još uvijek treba uložiti dosta napora da bi se poboljšao ishod trudnoće kod trudnica s dijabetesom.

Izvor:
Diabetologia

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje