Zdrava štitnjača ključna za zdravlje srca


Zdrava štitnjača ključna za zdravlje srca

Hormoni štitnjače mogu imati veliki učinak na kardiovaskularni sustav, pa tako pretjerano aktivna štitnjača i neaktivna štitnjača mogu imati loše posljedice po srce. Stoga je važno prepoznati i liječiti oboje.

Štitnjača, smještena u podnožju vrata, oslobađa hormone koji reguliraju metabolizam i utječu na svaki organ, pa tako i na srce. Kada tijelo proizvodi previše hormona štitnjače, rezultat je hipertireoza, koja može uzrokovati nepravilan rad srca koji za posljedicu  može imati stvaranje krvnih ugrušaka, moždani udar i zatajivanje srca, te osteoporozu i druge probleme.

Hipotireoza, kod koje štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, mnogo je češća, te može dovesti do sporijeg otkucaja srca, suženja krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, zadržavanja tekućine i povišenja razine kolesterola.

Abnormalnosti rada štitnjače obično se otkrivaju putem krvnih pretraga. Budući da su bolesti srca i problemi sa štitnjačom povezani, ljudi sa srčanim problemima u rasponu od nepravilnih otkucaja srca do visokog kolesterola i zatajivanja srca rutinski bi se trebali podvrgnuti provjeri rada štitnjače.

Jednako tako, trebalo bi obratiti pozornost na simptome koji ukazuju na poremećen rad štitnjače. Simptomi hipotireoze uključuju umor; debljanje; netoleranciju na hladnoću; bol u zglobovima i mišićima; zatvor; i suhu, lomljivu kosu. Za hipertireozu, simptomi uključuju gubitak tjelesne težine unatoč povećanom apetitu; ubrzan ili nepravilan rad srca; nervozu ili razdražljivost; slabost mišića; i netoleranciju na toplinu.

Izvor:
American Heart Association News