Home / Vijesti

Vijesti

Dijabetes povećava rizik od smrti za plućne bolesnike

Nova studija pokazala je da osobe s dijabetesom koje su hospitalizirane zbog iznenadnog pogoršanja simptoma česte bolesti pluća znane kao kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) duže ostaju u bolnici i imaju veći rizik od smrti nego bolesnici s KOPB-om koji nemaju dijabetes.

U Sisku stope smrtnosti od bolesti dišnog sustava odskaču od prosjeka za Hrvatsku

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH priopćilo je danas da se stope smrtnosti od zloćudnih bolesti u Sisku ne razlikuju značajno od prosjeka za Republiku Hrvatsku. Slično je s brojem i stopom novooboljelih (incidencija) od karcinoma ukupno, karcinoma bronha i pluća te leukemija.

GERB može ometati spavanje

Rezultati istraživanja provedenog na 48 ispitanika pokazali su da se ispitanici s gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB) češće bude tijekom noći, u prosjeku tri puta, u usporedbi s ispitanicima koji nisu imali GERB koji su se u prosjeku noću budili dva puta.

Suvišni kilogrami u starijoj životnoj dobi povećavaju rizik od dijabetesa

Nova američka studija provedena na približno 4.200 ispitanika pokazala je da nakupljanje suvišnih kilograma kada ste stariji od 50 godina, posebice oko struka, znatno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Bisfenol A povezan sa sindromom policističnih jajnika

Znanstvenici su otkrili još jedan nepovoljan podatak vezan uz industrijsku kemikaliju bisfenol A (BPA) koja se često koristi u proizvodnji plastike. Naime žene sa sindromom policističnih jajnika imaju više razine bisfenola A(BPA) u krvi.

Ranija menopauza povećava rizik od razvoja srčanih bolesti

Američko istraživanje provedeno na više od 2.500 žena u dobi od 45. do 84. godine pokazalo je da žene koje uđu u menopauzu prije 46. godine života imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara (infarkt miokarda), moždanog udara ili neke druge srčane bolesti.

Majčino mlijeko smanjuje učestalost infekcija kod novorođenčeta

Nova studija provedena u Nizozemskoj na skoro 4.200 ispitanica ukazuje da dojenje pomaže imunom sustavu novorođenčeta da se odupre respiratornim i gastrointestinalnim infekcijama.

Nedostatak vitamina B6 i B12 povezan s rizikom od razvoja depresije

Istraživanje provedeno u SAD-u na 3.500 ispitanika u dobi od 65 ili više godina pokazalo je da ispitanici koji imaju niže razine vitamina B6 i B12 imaju veći rizik za razvoj depresije.

Nedostatak vitamina D povezan s dijabetesom i metaboličkim sindromom

Dvije nove studije pokazale su da niske razine vitamina D mogu uzrokovati slabiju kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara te povećati rizik za razvoj metaboličkog sindroma kod osoba starije životne dobi.

90 posto moždanih udara povezano s 10 čimbenika rizika

INTERSTROKE studija koja je provedena u 22 zemlje na 3.000 ispitanika pokazala je da je 90 posto slučajeva moždanog udara povezano s deset čimbenika rizika, od kojih je povišeni krvni tlak (hipertenzija) najopasniji.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje