Bakterije s magnetskim svojstvima mogu pomoći u borbi protiv raka


Bakterije s magnetskim svojstvima mogu pomoći u borbi protiv raka

Švicarski znanstvenici s ETH Zurich planiraju koristiti bakterije s magnetskim svojstvima za borbu protiv karcinoma. Sada su pronašli način na koji ti mikroorganizmi mogu učinkovito prijeći stijenke krvnih žila i potom kolonizirati tumor.

Znanstvenici diljem svijeta istražuju kako lijekovi protiv raka mogu najučinkovitije doći do tumora na koje ciljaju. Jedna je mogućnost koristiti modificirane bakterije kao "trajekte" za prijenos lijekova kroz krvotok do tumora. Švicarski znanstvenici s ETH Zurich sada su uspjeli kontrolirati određene bakterije tako da mogu učinkovito prijeći stijenku krvnih žila i infiltrirati se u tumorsko tkivo.

Znanstvenici s ETH Zurich odlučili su raditi s bakterijama koje su prirodno magnetske zbog čestica željeznog oksida koje sadrže. Ove bakterije iz roda Magnetospirillum reagiraju na magnetska polja i mogu se kontrolirati magnetima izvan tijela. Takve bi bakterije u budućnosti mogle nositi lijekove protiv raka.

U svojim studijama staničnih kultura, znanstvenci s ETH Zurich simulirali su ovu primjenu pričvršćivanjem liposoma na bakterije. Označili su te liposome fluorescentnom bojom, što im je omogućilo da pokažu u Petrijevoj zdjelici da su bakterije doista isporučile svoj "teret" unutar tkiva tumora, gdje se nakupljao. U budućoj medicinskoj primjeni, liposomi bi bili napunjeni lijekom.

Izvor:
ETH Zurich