Hormonsko nadomjesno liječenje smanjuje rizik od srčane bolesti?


Hormonsko nadomjesno liječenje smanjuje rizik od srčane bolesti?

Istraživanje koje je pratilo 1.000 žena, u dobi od 45 do 58 godina, tijekom deset godina, pokazalo je da hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) može smanjiti rizik od srčanih problema, no stručnjaci upozoravaju da i dalje treba biti oprezan zbog dugoročnih sigurnosnih rizika.

Rezultati istraživanja pokazali su da hormonsko nadomjesno liječenje značajno smanjuje rizik od smrti, zatajivanja srca ili srčanog udara, bez ikakvog povećanja učestalosti karcinoma, duboke venske tromboze ili moždanog udara.

Hormonsko nadomjesno liječenje primjenjuje se za ublažavanje simptoma menopauze kao što su valovi vrućine, nesanica, glavobolja i razdražljivost.

Inače, niz prethodnih istraživanja povezivao je hormonsko nadomjesno liječenje s većim rizikom od raka dojke i srčanog udara.

Obzirom da se u ovom istraživanju radi o malo broju ispitanika, stručnjaci smatraju da su potrebna dodatna istraživanja.

Žene koje bi trebale uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju trebale bi se sa svojim liječnikom posavjetovati od prednostima i štetnim učincima hormonske nadomjesne terapije.

Također, stručnjaci smatraju da se hormonska nadomjesna terapija ne bi trebala uzimati dulje od pet godina, obzirom da usljed dulje primjene dolazi od povećanja rizika od pojave štetnih učinaka.

Izvor:
BMJ