Kemoterapija derivatima platine može uzrokovati neuropatiju


Kemoterapija derivatima platine može uzrokovati neuropatiju

Unatoč velikom napretku u istraživanju karcinoma tijekom posljednjih godina, i dalje se koriste terapije koje mogu uzrokovati vrlo ozbiljne štetne učinke. To je slučaj s neuropatijom uzrokovanom kemoterapijom derivatima platine, kao što su cisplatin i oksaliplatin.

Derivati platine su lijekovi koji se naširoko primjenju i mogu oštetiti periferni živčani sustav uzrokujući progresivan gubitak osjeta, što čak može utjecati na pokretljivost pacijenata. Pojava ovih štetnih učinaka može prisiliti liječnike na smanjenje doze ili promjenu terapije.

Inače, za dizajniranje lijekova koji ublažavaju ili izbjegavaju štetne učinke derivata platine, važno je znati mehanizam kojim derivati platine uzrokuju neuropatiju.

Stoga su španjolski znanstvenici pokušali doći do tog odgovora i otkrili da cisplatin inducira starenje perifernih neurona prekomjernom ekspresijom proteina p21, što može objasniti  razvoj neuropatije.

Valja spomenuti, da se do sada smatralo da oksidativni stres i apoptoza uzrokuju neuropatiju usljed primjene cisplatina.

Izvor:
Neuro-Oncology