Kemoterapija destabilizira crijevni mikrobiom u bolesnika s karcinomom


Kemoterapija destabilizira crijevni mikrobiom u bolesnika s karcinomom

Prema rezultatima novog istraživanja, izgleda da mijelosupresivna kemoterapija destabilizira mikrobiom crijeva u bolesnika s rakom solidnih organa. Inače, mijelosupresivna kemoterapija značajno smanjuje broj bijelih krvnih stanica tijekom prvih 7 do 10 dana liječenja, čineći tijelo osjetljivijim na infekcije.

Analiza crijevnog mikrobioma sudionika istraživanja prije i tijekom kemoterapije otkrila je značajne promjene. To je uključivalo povećanje bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne, pa čak i potencijalno opasne po život infekcije kod pacijenata s karcinomom.

Iako je istraživanje pokazalo da je mikrobiom crijeva očito promijenjen, smatra se, da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li taj poremećaj zapravo potreban da bi liječenje bilo učinkovito. Naime, postoji mogućnost da promjena mikrobioma pokreće imunološki odgovor tijela na borbu protiv raka.

Smatra se, da će ovo istraživanje omogućiti kliničarima da bolje prilagode terapiju pojedinačnim pacijentima kako bi poboljšali ishode liječenja.

Izvor:
BMC Cancer