Nastavlja se javnozdravstvena kampanja cijepljenja protiv pneumokoka


Nastavlja se javnozdravstvena kampanja cijepljenja protiv pneumokoka

Nastavlja se javnozdravstvena i edukativna kampanja "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!" kojoj je nositelj Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog društva za javno zdravstvo i Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. 

Protiv pneumokokne bolesti u Hrvatskoj bi trebalo procijepiti gotovo milijun osoba koje su u riziku. Pneumokokna bolest teška je bolest u odraslih osoba koja može imati značajan utjecaj na pogoršanje kronične bolesti, a posebno su ugrožene osobe s dijabetesom, astmom, KOPB-om i kardiovaskularnim bolestima. Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz 5 godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života, istaknuto je na Panelu o pneumokoknoj bolesti. 

Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5% kod te populacije, rekao je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva: "Procjenjuje se da je 39% odraslih (295.867) iznad 65 godina barem s jednom kroničnom bolešću koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti. Uz to u populaciji od 18-64 godine 19% (518.396) također je barem s jednom kroničnom bolešću",istaknuo je prim. dr. Venus. 

Upala pluća najčešća je klinička manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih. Uzročnik bolesti pneumokok prenosi se s čovjeka na čovjeka dodirom i kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznica gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se mogu proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uha, upale sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne bolesti ili dijabetesa izazivaju znatno pogoršanje bolesti. 

Voditeljica Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Gordana Pavliša upozorila je da  pneumokok može uzrokovati: upalu pluća, meningitis i febrilnu bakterijemiju (sepsu), dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije te bolesti: "Smrtnost povezana s pneumokoknom upalom pluća u svijetu iznosi gotovo 1,2 milijuna smrtnih slučajeva na godinu,  a dobar dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života nekoliko mjeseci ili godina". 

Pneumokoknim cjepivom procijepljeno samo 5% osoba u riziku

Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz 5 godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života. Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5% kod te populacije.  Rizik od invazivne pneumokokne bolesti povećava se sa dobi i kroničnim bolestima čak 3 do 7 puta, rekao je predsjednik predsjednik Hrvatskog društvo za dijabetes i bolesti metabolizma prof. dr. sc. Dario Rahelić: "Svim pacijentima s dijabetesom preporučujemo da se cijepe i protiv pneumokoka, te tako povećaju zaštitu od komplikacija koje se mogu nadovezati na gripu i COVID-19. Za osobe s dijabetesom, kao i za druge kronične bolesnike, to je cijepljenje važno, jer pneumokok može izazvati invazivnu plućnu bolest koja je za njih često vrlo teška".

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posebnom riziku izložene su i osobe koje boluju od kroničnih bolesti:

  • dijabetesa;
  • kronične pulmološke bolesti (astma, KOPB);
  • kronične bolesti drugih organskih sustava (bubrezi, jetra, kardiovaskularni sustav sustav);
  • bolesnika s nasljednim ili naknadno stečenim imunodeficijencijama 

"Cijepljenje protiv pneumokoka preporučeno je i besplatno za kronične bolesnike, dostupno je tijekom cijele godine, a cijepi se jednom u životu. Cijepljenje provode ga ordinacije primarne zdravstvene zaštite i epidemiološki timovi u zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv pneumokoka nije sezonsko kao za gripu, već se može provoditi bilo kada u godini. Cijepljenje protiv pneumokoka može se provesti istovremeno s drugim cjepivima (npr. cjepivo protiv gripe ili COVID-19) - svako u drugu ruku.", istaknuo je dr. Dragan Soldo,  predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske mr. Dražen Jurković dr. med., pozvao je sve bolesnike s kroničnim bolestima da se cijepe: "Ovom kampanjom želimo uputiti poziv svim rizičnim skupinama bolesnika da se cijepe jer se zahvaljujući cijepljenju incidencija invazivne pneumokokne bolesti smanjuje 65 do 84%. Zajedničkom suradnjom svih uključenih te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji", zaključio je Jurković.

O kampanji "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!"

Cilj kampanje "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!" jest usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana (kronične bolesnike), sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine. Zajedno uz potporu županijskih Zavoda za javno zdravstvo te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji. Nositelj kampanje jest Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a. 

Izvor:
ToP komunikacije