Neuromuskularni trening ublažava neuropatiju izazvanu kemoterapijom


Neuromuskularni trening ublažava neuropatiju izazvanu kemoterapijom

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su ispitivali potencijal neuromuskularnog treninga za sprječavanje periferne neuropatije izazvane kemoterapijom (CIPN), česte nuspojave kemoterapije, koja uzrokuje gubitak osjeta, trnce, disesteziju, bol i ravnotežu, što kasnije dovodi do nesigurnog hodanja i padova.

Smanjenje doze, odgoda liječenja ili prekid liječenja, što se sve može koristiti za ublažavanje CIPN-a, može negativno utjecati na preživljavanje pacijenata oboljelih od raka.

Do danas ne postoji učinkovita preventiva protiv CIPN-a. Usprkos tome, terapije vježbanja i neuromuskularne stimulacije, kao što su vibracije cijelog tijela (WBV) i senzomotorički trening (SMT), uspješno su riješile senzorne i motoričke simptome CIPN-a i smanjile učestalost padova i ozljeda.

Smatra se da senzomotorički trening i vibracije cijelog tijela mogu smanjiti pojavu periferne neuropatije izazvane kemoterapijom (CIPN) za 50-70%, pri čemu primatelji SMT-a imaju najveću korist. Stoga bi SMT mogao biti najprikladnija terapijska opcija za CIPN, budući da se čini da poboljšava kvalitetu života bolesnika. Nadalje, SMT značajno utječe na onkološko liječenje, budući da je tim pacijentima bilo potrebno manje smanjenja doze, imali su nižu stopu smrtnosti i više su bili fizički aktivni.

Nalazi studije podržavaju hipotezu da ljudski neuromuskularni sustav može održavati relevantne moždane funkcije, čak i tijekom kemoterapije, ako se redovito koristi i trenira uz maksimalnu progresiju.

Izvor:
JAMA Internal Medicine