Povećani unos prehrambenih vlakana smanjuje rizik od hipertenzije i dijabetesa tipa 2


Povećani unos prehrambenih vlakana smanjuje rizik od hipertenzije i dijabetesa tipa 2

Konzumiranje namirnica koje su bogate prehrambenim vlaknima poput povrća, voća, leguma i cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije i dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.

Hipertenzija ili povišeni krvni tlak, stanje je koje može dovesti do mnogih komplikacija, uključujući srčani udar, bubrežnu bolest, pa čak i moždani udar. Dijabetes tipa 2 također može dovesti do drugih komplikacija, uključujući kardiovaskularnu bolest, neuropatiju, bubrežnu bolest i gubitak vida.

Obzirom da su hipertenzija i dijabetes tipa 2 značajni čimbenici rizika za srčanu bolest i moždani udar, smanjenje rizika od oba stanja od presudne je važnosti.

Inače, brojne studije su pokazale da prehrambena vlakna, posebno cjelovite žitarice, mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih kardiometaboličkih bolesti poput pretilosti i inzulinske rezistencije.

Jednako tako, veći unos prehrambenih vlakana je povezan sa smanjenjem rizika od raka debelog crijeva.

Izvor:
EurekAlert