Pretilost u žena povećava rizik od raka za 40 posto


Pretilost u žena povećava rizik od raka za 40 posto

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pretile žene imaju 40 posto veći rizik od razvoja karcinoma nego njihove mršavije vršnjakinje. Karcinomi koji su povezani s pretilošću u žena su rak debelog crijeva, rak žučnog mjehura, rak endometrija, rak bubrega, rak gušterače i rak jednjaka, kao i rak dojke koji se javlja u postmenopauzi.

Postoji nekoliko mogućih načina kako pretilost može povećati rizik od raka u žena, uključujući i onaj koji je vezan za proizvodnju hormona, posebice estrogena, od strane masnih stanica.

Inače, spomenuti rizik se može smanjiti skidanjem suvišnih kilograma. Jednako tako, za smanjivanje rizika od karcinoma osim zdrave tjelesne težine važni su izbjegavanje pušenja i alkohola, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost.

Skidanje suvišnih kilograma nije lako, no ne morate se odmah učlaniti u teretanu, ili svaki dan trčati nekoliko kilometara, ili zauvijek odustati od svoje omiljene hrane. Dovoljne su samo male promjene koje se trebaju dugoročno primjenjivati. Neke od tih malih promjena su silazak s autobusa ili tramvaja stanicu ranije, te smanjivanje unosa masne i slatke hrane.

Izvor:
Cancer Research UK