Rak se širi uz pomoć "lošeg" kolesterola


Rak se širi uz pomoć "lošeg" kolesterola

Do razvoja raka dolazi kada se normalne stanice počnu ponašati nenormalno, počinju rasti izvan kontrole i umnožavati se kako bi formirale nakupine znane kao tumori. Ukoliko se rak ne liječi, stanice raka se mogu proširiti na druge dijelove tijela. Poznato je da nakon što se rak počinje širiti na druge dijelove tijela (metastazira), teže se liječi. Izgleda da u tom procesu važnu ulogu ima "loš" kolesterol (LDL), smatraju australski znanstvenici sa University of Sydney.

Inače, većina stanica u našem tijelu vežu se jedna na drugu pomoću molekula nalik čičku koje imaju na svojoj površini, integrina. Integrini se mogu povući s površine stanice, dok je za njihovo zadržavanje na površini stanice potreban je kolesterol.

Nažalost, u posljednjih nekoliko godina pokazalo se da integrini pomažu stanicama raka da se šire dalje po tijelu.

Ovo istraživanje pokazalo je da "loš" kolesterol na izvjesan način kontrolira promet sitnih krvnih žila koje također sadrže integrine, a to ima veliki učinak na sposobnost stanica raka da se kreću i prošire po cijelom tijelu.

Jednako tako, pokazalo se da visoka razina "dobrog" kolesterola (HDL) integrine zadržava unutar stanica i time spriječava širenje raka.

Pretpostavlja se da bi se snižavanjem "lošeg" kolesterola mogla značajno smanjiti sposobnost stanica raka da se šire.

Izvor:
Cell Reports