Reumatske bolesti utječu na reproduktivno zdravlje


Reumatske bolesti utječu na reproduktivno zdravlje

Reumatske bolesti imaju širok utjecaj na reproduktivni uspjeh i ishode trudnoće, ukazuju rezultati nove studije. Naime, otkriveno je da su sistemski eritematozni lupus (SLE), juvenilni idiopatski artritis i seropozitivni reumatoidni artritis povezani s višim stopama bez djece i manjim brojem djece.

Mnoge imunološki posredovane bolesti bile su povezane s povećanim rizikom od preeklampsije, novorođenčadi koja je mala za gestacijsku dob, prijevremenog poroda, neelektivnih carskih rezova i potrebe za neonatalnom intenzivnom njegom, uključujući SLE, Sjögrenov sindrom, dijabetes tipa 1 i Addisonovu bolest, koji su pokazali više od dvostruko veći rizik za neke od ovih ishoda. Umjereno povećanje rizika (1,1 do 1,5 puta više) primijećeno je za različite nepovoljne ishode trudnoće kod većine reumatskih bolesti, sa sličnim učincima kod upalne bolesti crijeva, celijakije, astme, imunološke trombocitopenije i psorijaze.

Unatoč povećanom riziku za razne probleme u rađanju kod reumatskih i drugih imunološki posredovanih bolesti, mnoge su komplikacije još uvijek prilično rijetke. Trudnoće žena s reumatskim bolestima trebaju se pažljivo pratit kako bi se prikladno prilagodili lijekovi, što pomaže u smanjenju rizika.

Izvor:
Rheumatology