Smrtnost od reumatske bolesti srca visoka


Smrtnost od reumatske bolesti srca visoka

Smrtnost povezana s reumatskom bolešću srca (RHD) je visoka i u korelaciji je s ozbiljnošću bolesti zalistaka, ukazuju rezultati nove studije koja je uključivala 13.696 pacijenata.

Pokazalo se da je tijekom srednjeg trajanja od 3,2 godine ukupno 15 posto pacijenata umrlo (4,7 posto po pacijent-godini). Vaskularni uzroci bili su najveći uzrok smrti (67,5 posto), uglavnom zatajenja srca ili iznenadne srčane smrti. I moždani udar (0,6 posto godišnje) i ponovna reumatska groznica bili su rijetki.

Viša smrtnost primijećena je s markerima teške bolesti zalistaka, uključujući kongestivno zatajenje srca, plućnu hipertenziju i fibrilaciju atrija. Niži mortalitet zabilježen je kod kirurškog liječenja ili valvuloplastike. 

Reumatska bolest srca je stanje u kojem su srčani zalisci trajno oštećeni reumatskom groznicom. Oštećenje srčanih zalistaka može započeti ubrzo nakon neliječene ili nedovoljno liječene streptokokne infekcije. Imunološki odgovor uzrokuje upalno stanje u tijelu, što može dovesti do trajnog oštećenja zalistaka.

Rezultati studije upućuju na veću potrebu za poboljšanjem pristupa kirurškoj i intervencijskoj skrbi, uz trenutne pristupe usmjerene na antibiotsku profilaksu i antikoagulaciju.

Izvor:
JAMA