Imunoterapija protiv raka može uzrokovati oštećenje bubrega


Imunoterapija protiv raka može uzrokovati oštećenje bubrega

Rezultati nove studije ukazuju da je oštećenje bubrega prilično uobičajeno kod pacijenata koji uzimaju imunoterapijske lijekove za liječenje raka znane kao inhibitori imunoloških kontrolnih točaka (ICI). Inače, poznato je da oni ponekad mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave kod bubrega.

Smatra se da je važno da nefrolozi i onkolozi prepoznaju incidenciju i čimbenike koji su povezani s akutnom ozljedom bubrega (akutno zatajenje bubrega) i nefritisom u pacijenata koji dobivaju imunoterapiju protiv raka.

Također, bitno je da se kod pacijenata koji dobivaju inhibitore imunoloških kontrolnih točaka utvrdi točan uzrok akutne ozljede bubrega. Postavljanje točne dijagnoze ima ogromne posljedice po daljnje liječenje pacijenata.

Pojam akutne ozljede bubrega se u posljednjih godina koristi umjesto pojma akutno zatajenje bubrega. Riječ je o brzom gubljenju bubrežne funkcije u nekoliko dana ili tjedana s nakupljanjem dušičnih spojeva u krvi (azotemija). Često je posljedica težih ozljeda, bolesti ili kirurškog zahvata, a ponekad i brzo progresivnih primarnih nefropatija. Javljaju se mučnina i povraćanje koji napreduju do konvulzija i kome ako se stanje ne liječi. 

Izvor:
CJASN