Kemijski spojevi nakupljeni u vagini mogu pridonijeti spontanom prijevremenom porodu


Kemijski spojevi nakupljeni u vagini mogu pridonijeti spontanom prijevremenom porodu

Kemijski spojevi koji se nakupljaju u vagini, potencijalno potječu iz proizvoda za osobnu njegu, mogu pridonijeti spontanom prijevremenom porodu, ukazuju rezultati nove studije.

Naime, studija provedena na 232 trudnice otkrila je da je nekolicina nebioloških kemijskih spojeva koji su se prije nalazili u kozmetičkim i higijenskim proizvodima, snažno povezana s prijevremenim porodom.

Prema mišljenju stručnjaka, ovo otkriće upućuje na to da moramo pomnije ispitati uzrokuje li uobičajena izloženost okoliša prijevremeni porod i, ako je tako, odakle ta izloženost dolazi. Dobra vijest je da ako su ti kemijski spojevi odgovorni, možda je moguće ograničiti ova potencijalno štetna izlaganja.

Prijevremeni porođaj, porođaj prije 37. tjedna trudnoće, uzrok je broj jedan neonatalne smrti i može dovesti do niza doživotnih zdravstvenih problema. Dvije trećine prijevremenih poroda događa se spontano, ali unatoč opsežnim istraživanjima ne postoje metode predviđanja ili sprječavanja spontanog prijevremenog poroda.

Nekoliko je studija pokazalo da neravnoteže u vaginalnom mikrobiomu ima ulogu u prijevremenom porodu i drugim problemima tijekom trudnoće.

Izvor:
Nature Microbiology