Povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi


Povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi

Vlada Republike Hrvatske i tvrtka Roche potpisali su Memorandum o suradnji na projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja". Svrha je projekta smanjiti stopu smrtnosti bolesnika s rakom, povećati stope doživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika sa zloćudnim bolestima istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u našoj zemlji. 

Skrb utemeljena na personaliziranome pristupu i terapija zasnivana na rezultatima sveobuhvatnoga genskog profiliranja važno su postignuće za bolesnike s rakom s mogućnošću pretvaranja raka u izlječivu bolest. 

Memorandum su potpisali ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, generalni direktor tvrtke Roche d. o. o., dr. Milorad Gošev i prokurist dr. Dražen Jeleč (IDSL, ujedinjene strategije međunarodnih poslova), čime su potvrdili svoju predanost projektu. 

Projekt će omogućiti znatan iskorak s dosadašnjeg pristupa "jedna metoda liječenja jednaka za sve" prema personaliziranoj zdravstvenoj skrbi (PHC eng. – Personalized Healthcare), koja se temelji na sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velikih količina podataka iz svakodnevne liječničke prakse. Zahvaljujući takvom testiranju, onkolozi će moći primijeniti odgovarajuće i najbolje personalizirano liječenje jer će imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika. 

Vizija projekta jest osigurati pristup pravome lijeku, odgovarajućem bolesniku u pravo vrijeme u cijeloj državi. Roche je spreman uložiti 90 milijuna kuna kako bi se osnovao nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u Zavodu, čime Roche iskazuje predanost ostvarenju personalizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. 

Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Zavoda kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu, čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranome liječenju utemeljenome na sveobuhvatnom genskom profiliranju. 

Tijekom svečanosti potpisivanja Memoranduma o suradnji predsjednik Uprave tvrtke Hoffman-La Roche dr. Christoph Franz rekao je: "Kao partnerima, zajednički nam je cilj ostvariti bolju skrb za hrvatske bolesnike s rakom. Ovim projektom približavamo se trenutku u kojem će hrvatski zdravstveni sustav u onkologiji moći pružiti ono što danas zovemo personalizirana zdravstvena skrb, to jest omogućiti pravi lijek za pravog bolesnika u pravo vrijeme. Današnjim potpisivanjem Memoranduma o suradnji Hrvatska sustiže vodeće zemlje u tom području."

Pravi lijek za pravog bolesnika u pravo vrijeme 

Roche je iznimno ponosan što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala tvrtku kao partnera u projektu koji će omogućiti transformaciju onkološke zdravstvene skrbi te istinsko stavljanje bolesnika u središte kako bi se pokušala smanjiti visoka smrtnost od zloćudnih bolesti, produljilo preživljenje i povećala kvaliteta života bolesnika. Zdravstvena zaštita temeljna na personaliziranome pristupu putem sveobuhvatnoga genskog testiranja i prikupljanje podataka iz svakodnevne liječničke prakse izravno će pridonijeti mogućnosti izlječenja raka. 

Generalni direktor tvrtke Roche d. o. o. dr. Milorad Gošev istaknuo je: "Transformacija trenutačne onkološke skrbi u Republici Hrvatskoj omogućit će bolesnicima s metastatskim tumorima dijagnozu putem sveobuhvatnoga genskog profiliranja te u konačnici i primjenu odgovarajuće terapije. Zahvaljujući takvom personaliziranome pristupu onkološki bolesnici moći će dobiti pravi lijek, u pravo vrijeme čime će im se znatno poboljšati kvaliteta života i ishodi liječenja. Ovim projektom Hrvatska ima prigodu postati lider u području provođenja istraživanja i kliničkih ispitivanja istodobno promičući prikupljanje podataka o ishodima liječenja", zaključio je dr. Gošev. 

Rocheova financijska potpora projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja"jest najveće ulaganje u hrvatsko zdravstvo od davne 1927. kada je Rockefellerova zaklada omogućila gradnju nekadašnjega Higijenskog zavoda te današnje Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"u zagrebačkoj ulici koja nosi Rockefellerovo ime. 

Inače, rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji unatoč stalnim nastojanjima i ulaganjima u prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje oboljelih. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, na godinu od raka u Hrvatskoj oboli više 23.500 osoba, a umre ih gotovo 14.000. 

S više od 3,5 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, rak je drugi najvažniji uzrok smrti i pobola u Europi. Svaki četvrti stanovnik Europske unije (25,4 %) umrijet će od raka. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će se 2030. godine pojavnost malignih bolesti povećati 69 %, a smrtnost 73 %. Zbog toga očekivanoga onkološkog cunamija, poboljšanje ishoda liječenja visoko je na dnevnome redu zdravstvenih politika Europske unije, uključujući i našu zemlju.