Prijevremeno rođena djeca imaju veći rizik od razvoja autizma i disleksije


Prijevremeno rođena djeca imaju veći rizik od razvoja autizma i disleksije

Škotska studija provedena na više od 400.000 djece školske dobi pokazala je da su djeca rođena samo jedan do dva tjedna prije isteka punih 40 tjedana trudnoće izložena većem riziku od razvoja autizma i disleksije.

Isto tako pokazalo se da djeca koja su rođena u 39. tjednu, tjednu kada većina žena koje su se odlučile za porod carskim rezom porađa, imaju povećani rizik od razvoja poteškoća s učenjem.

Naime pokazalo se da 4 posto djece rođene nakon 40. tjedana trudnoće ima poteškoće s učenjem, dok kod djece rođene od 37. do 39. tjedana trudnoće taj rizik iznosi 5,1 posto.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sve više žena rađa carskim rezom, često bez jasnog medicinskog opravdanja, tjedan do dva prije predviđenog termina za porod.

Poremećaji autističnog spektra su velika i etiološki raznolika skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznate etiologije koja uključuje organske čimbenike, posebice genetske, biokemijske, imunološke i traumatološke. Glavni predstavnik ove skupine poremećaja jest autistični poremećaj.

Disleksija je jezično utemeljen poremećaj konstitucijskog podrijetla koji obilježavaju teškoće u kodiranju pojedinih riječi, a koje obično odražavaju nedostatne sposobnosti fonološke obrade. Teškoće u dekodiranju pojedinih riječi su neočekivane s obzirom na dob i ostale kognitivne i akademske sposobnosti; one nisu rezultat općih razvojnih ili senzoričkih teškoća. Disleksija se očituje različitim teškoćama u različitim oblicima jezika, često uključujući uz probleme čitanja i ozbiljne probleme u stjecanju vještine pisanja.

Izvor:
Reuters