Razvijen test pomoću kojeg se može predvidjeti koja trudnica treba carski rez


Razvijen test pomoću kojeg se može predvidjeti koja trudnica treba carski rez

Švedski znanstvenici iz tvrtke Obstecare razvili su test pomoću kojeg se prije početka poroda može predvidjeti kojim trudnicama će biti potreban carski rez. Naime pokazalo se da kada je povišena razina laktične kiseline u amnijskoj tekućini manja je vjerojatnost za vaginalni porod te se stoga mjerenjem koncentracije laktične kiseline može pouzdano predvidjeti je li carski rez potreban.

Inače novi test se trenutno koristi u nekoliko bolnica u Švedskoj, Norveškoj i Belgiji, a znanstvenici vjeruju da će njegova široka primjena omogućiti izbjegavanje produžavanja trudova da bi porod ionako završio carskim rezom.

Isto tako smanjit će se broj rodilja koje se nepotrebno podvrgavaju carskom rezu. Prema dostupnim podacima produženi porod se javlja u jednom od deset slučajeva, a naročito je problematičan za žene koje prvi put rađaju.

Znanstvenici ističu da u posljednjih 60 godina, od oksitocina, nije bilo novih lijekova koji bi ublažili probleme pri porodu te je krajnje vrijeme da se napokon ženskom zdravlju da prioritet koji mu pripada.

Izvor:
BBC