Svjetski dan primaljstva


Svjetski dan primaljstva

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan primaljstva. U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu prva poznata primalja bila je Elizabeta iz 1454. godine.

Posebna je povlastica primalje da u izuzetno intimnom trenutku žene i njezine obitelji pomaže i boravi uz ženu i novorođenče. Pri tome mobiliziraju sve svoje mogućnosti na najučinkovitiji način, te uz maksimalnu zaštitu populacije koja njihovu skrb treba i koristi.

"Želimo poboljšati primaljstvo kako bi se dostigla željena razina skrbi za sve žene. Stoga je na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi donesen Zakon o primaljstvu, 2008. godine, kojim se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom Europske unije, te je stvoren temelj za daljnje obrazovanje primalja u Republici Hrvatskoj u smislu organiziranja studija za primalje. Sve to čini se kako bi primalje mogle prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj – ukratko, sve potrebno primalji u trenutku kad je prisutna najljepšem i najmoćnijem događaju kojim je priroda obdarila čovjeka – činu poroda" istaknuo je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović te je svim primaljama čestitao njihov dan i poželio da ostanu u sjećanju zadovoljnih majki kao dio njihove uspomene na porođaj.