Vaginalni porod prije 32. tjedna trudnoće siguran za djecu?


Vaginalni porod prije 32. tjedna trudnoće siguran za djecu?

Studija provedena u SAD-u pokazala je da djeca koja bi trebala biti rođena vaginalno prije 32 tjedna trudnoće imaju jednaku vjerojatnost da će preživjeti kao i djeca koja se rađaju carskim rezom, pod uvjetom da je stav glave fetusa u prvom namještaju.

Trudnoća obično traje oko 40 tjedana. Dojenčad rođena prije 37. tjedna trudnoće smatra se prijevremeno rođenom, a djeca rođena prije 32. tjedna trudnoće ranije prijevremeno rođenom.

Prijevremeno rođena djeca (nedonoščad) izložena su riziku od niza zdravstvenih problema, uključujući povećan rizik od dojenačke smrti, cerebralne paralize, kašnjenja u razvoju, infekcije te problema s vidom i sluhom.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 54 posto svih dojenačkih smrti u SAD-u javlja se u 2 posto djece, koja su rođena prije 32. tjedna trudnoće.

Inače, neke prethodne studije pokazale su da djeca rođena vaginalno prije 32. tjedna, imaju manju vjerojatnost da će preživjeti djetinjstvo nego djeca rođena carskim rezom te su izložena većem riziku od ozljeda prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Carski rez, posebice prije 32. tjedna trudnoće, predstavlja pak rizik za majku, naime postoji rizik od krvarenja, ozljede mokraćnog mjehura i drugih komplikacija.

Izvor:
American Journal of Obstetrics and Gynecology