Zaslađeni napitci povezani s rizikom od raka


Zaslađeni napitci povezani s rizikom od raka

Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je da konzumacija samo jedne male čaše zaslađenog pića dnevno može dovesti do nevjerojatnog povećanja rizika od raka za 18 posto te povećanja rizika od raka dojke za 22 posto.

Inače, konzumacija zaslađenih napitaka već ranije je povezana s pretilošću, srčanom bolesti i dijabetesom, a poznato je da je pretilost čimbenik rizika za rak, što je djelomično posljedica opterećenja tijela glukozom koja povećava rizik od raka jetre, raka dojke i drugih karcinoma koji su povezani s dijabetesom.

Valja istaknuti da u zaslađenom napitcima također postoje određene kemikalije kao što je 4-metilimidazol koje je Međunarodna agencija za istraživanje raka identificirala kao kancerogene ili uzročnike raka. Pesticidi u voćnim sokovima i umjetna sladila poput aspartama također su poznati kao karcinogeni. 

Izvor:
BMJ